Ánnámáret ja Ilkka Heinonen tutkivat saamenkielisien virsien ja joikujen rajapintaa konsertissa Hietaniemen kirkossa ensi torstaina

Hietaniemen kirkko

Ánnámáretin ja Ilkka Heinosen vokaali-jouhikko duo esiintyy ensi torstaina Hietaniemen kirkossa Ruotsin puolen Ylitorniolla ohjelmistossaan saamenkielisiä virsiä ja Ánnámáretin lauluja ja joikuja. Duo on koostanut konsertin ohjelmiston ajatuksenaan perinteisen saamelaisen virrenveisuun ja joiun kosketuspintojen tutkiminen.

Konsertissa kuullaan monia suosituimpia virsiä saamenkielisestä virsiohjelmistosta. Näihin voi sanoa lukeutuvat mm virret O joavku vilges biktasiin (nr 490, Oi joukko valkopukuinen) ja Čále Jesus iežat gova (nr 178). Virret ovat sovitettu Ánnámáretin saamelaiselle perinteiselle virrenlaulutavalle ja suomalaiselle kansansoittimelle jouhikolle jonka taitaja Ilkka Heinonen on.

Duossa musisoivat Ánnámáret ja Ilkka Heinonen ovat työskennelleet yhdessä jo pitkän aikaa. Ánnámáret, Anna Näkkäläjärvi-Länsman on Inarista kotoisin oleva saamelaismuusikko joka nykyään työskentelee Utsjoelta käsin saamelaismusiikin parissa sekä artistina, muusikkona että opettajana. Ilkka Heinonen on helsinkiläinen kansanmusiikkiin ja maailmanmusiikkiin erikoistunut muusikko ja säveltäjä jonka yksi erikoisaloista on suomalainen kansansoitin jouhikko. Duon yhdistelee musiikissaan perinteisestä saamelaista vokaalimusiikkia, Ánnámáretin sävellyksiä ja jouhikon juurevaa soundia.

Hietaniemen kirkkokonsertissa kuullaan myös Viktor Fors Mäntyrantaa joka esittää Tornionjokilaakson kulttuuripiiriin kuuluvaan meänkielistä virrenveisuuta.

Virsikonsertti torstaina 12.7. klo 18 (Ruotsin aikaa) Hietaniemen kirkossa Ruotsin puolen Ylitorniolla. Viktor Fors Mäntyranta, Ánnámáret ja Ilkka Heinonen. Tapahtuman facebook-sivut tässä.