Máttut-joikukollektiivi Ijahis idja -festivaalilla lauantaina

Matias Niemelä, photo Reetta Poikela

Hetan Marianpäivillä ensi-iltansa saanut konsertti Máttut saa jatkoa Ijahis idja festivaalilla Inarissa. Konsertin teema on Jauristunturin alueen joiut ja joikukollektiivissa ovat mukana joikaajat AnnaReetta Niemelä, Matias Niemelä, Petra Biret Magga Vars ja Anna Näkkäläjärvi-Länsman. Janne Lappalainen on mukana kielisoittimissa ja perkussioissa.

Anna-Reetta Niemelä on syntyisin Näkkälän kylästä, Itä-Enontekiöltä ja on lapsuudesta asti joikannut. Hän on voittanut Sámi Grand Prix kilpailun joikusarjan joiullaan Golleeatnama mánná. Máttut -konsertissa joikaa myös hänen poikansa Matias joka on nuoren polven uusi saamelaismuusikko.

Petra Biret Magga-Vars on tunnettu joikaaja ja hän on osallistunut Sámi Grand Prixin -kilpailun joikusarjaan kaksi kertaa. Joiku on myös yksi hänen kulttuuripedagogisista keskusarvoistaan hänen työskennellessään Saamelaisen lastenkulttuurikeskus Mánnun johtajana.

Anna Näkkäläjärvi-Länsman tai Ánnámáret on saamelaismusiikko. Hän on tehnyt sekä modernia että perinteistä saamelaismusiikkia. Annan kanssa konsertissa soittaa Janne Lappalainen. Hän on monipuolinen muusikko joka on tunnettu monista suomalaisista yhtyeistä.

Máttut-joikukollektiivi Ijahis idjassa lauantaina 17.8.2019 klo 18. Konsertti striimataan osoitteessa http://sogku.fi/live/.

Anna-Reetta Niemelä, kuva Reetta Poikela

Petra Biret Magga-Vars. kuva Yle Sápmi

Ánnámáret, kuva Karoliina Juhola