Nieguid duovdagat – Imaginary landscapes -konsertti Kiasma-teatterissa perjantaina

Photo Marja Viitahuhta

Ánnámáretin yhdessä työryhmänsä kanssa luoma Nieguid duovdagat -konsertti esitetään ensi perjantaina Kiasma-teatterissa Helsingissä. Teos tutkii tutkii tänä päivänä monesti tärkeäksi koettua omille juurille hakeutumista. Se yhdistää monialaisesti vanhaa ja uutta ja luo näin dialogin vanhaan ja nykyiseen aikaan.

Nieguid duovdagat -konsertin äänimaailmassa yhdistetään menneisyys ja nykyisyys hyödyntämällä sekä perinteisiä että moderneja elementtejä: Ánnámáretin vokaalit, Ilkka Heinosen soittaman vanhan suomalaisen kansansoittimen jouhikon ja Turkka Inkilän japanilaisen shakuhachi-huilun äänet lomittuvat elektroniseen musiikkiin ja Marja Viitahuhdan videoiden maisemiin. Konsertin elementit keskustelevat yhteisessä globaalissa ajassa vertautuen historiaan ja juuriin.

– On jännittävää kutsua kuulijat konserttiimmekoska muusikoiden kanssa luomamme äänimaisema tuo musiikkiani esille aivan uudessa muodossa. Myös konsertin teema on minulle tärkeä. Se ilmaisee ajatuksia elämästä perinteisen ja modernin kulttuurin murroksessa. Erityisesti minua kiinnostaa se miksi meillä on tarve hakeutua tutkimaan historiaa ja juuria. Mitä se meille merkitsee? Onko se henkilökohtaisen tarpeen ilmaus, identiteetin rakentamisen kysymys vai poliittinen teko? Onko kulttuurin elvyttäminen ylipäätään mahdollista?”, Anna Näkkäläjärvi-Länsman pohtii.

Työryhmä

Ánnámáret, saamelaismuusikko Anna Näkkäläjärvi-Länsman on Utsjoelta käsin vaikuttava artisti, klarinetisti ja opettaja. Anna Näkkäläjärvi-Länsman on julkaissut kaksi sooloalbumia yhtyeensä Ánnámáret Ensemblen kanssa (Beallječiŋat 2011 ja Gollehelmmot 2016). Hän on toiminut solistina monissa produktioissa saamelaismusiikin parissa.

Ilkka Heinonen on kansanmusiikkiin erikoistunut muusikko ja säveltäjä soittiminaan jouhikko, G-violone ja kontrabasso. Euroopan kansanmusiikkikulttuureista vaikutteensa saaneiden yhtyeiden lisäksi Heinonen on toiminut niin solistina kuin orkestereissakin nykymusiikin ja vanhan musiikin konserteissa ja projekteissa.

Turkka Inkilä on monigenreinen muusikko ja säveltäjä. Yhtyeensä Tölöläbin kanssa hän on pyrkinyt tekemään skenekonventioita rikkovaa elektroakustista musiikkia, jossa sekoittuvat nykymusiikin arvaamattomuus, vilpitön kauneuden tavoittelu ja elektronisen tanssimusiikin kehokokemus. Hän opiskelee paraikaa opettajansa Gunnar Jinmei Linderin johdolla japanilaisen Kinko-koulukunnan shakuhachiohjelmistoa, ja vaikuttaa aktiivisesti helsinkiläisen Eloa ry:n riveissä säveltäjänä, sovittajana ja huilistina.

Marja Viitahuhta on mediataiteilija, jonka teokset ovat lyhytelokuvia, esityksiä, installaatioita, valokuvia ja kollaaseja. Hänen teoksiaan on esitetty kansainvälisesti, muun muassa Cannesin elokuvajuhlilla, jossa hänen elokuvansa 99 Vuotta Elämästäni on myös palkittu vuonna 2004. Kyseinen teos on myös hankittu sekä MoMA:n että Kiasman kokoelmiin. Useat Viitahuhdan teoksista käsittelevät kuolevaisuutta suhteessa olemassaoloon, tarkastelevat naisten omaelämäkerrallisia tarinoita ja kokemuksia sekä tutkivat tekstin ja kuvan välistä suhdetta.

Nieguid duovdagat – Imaginary landscapes

Kiasma-teatteri, Helsinki

Perjantaina 20.9.2019 klo 19

Tervetuloa!

Lisätietoa konsertista ja lipuista Kiasman nettisivuilta.

Facebook-tapahtuma.